Wanneer schakel je een therapeut in? > InterZijn
Overweeg je naar een therapeut te gaan?

Kom weer in je kracht te staan!

Wanneer schakel je een therapeut in?

Hier is niet een eenduidig antwoord voor. Jij bepaalt wanneer je een therapeut inschakelt. In deze blog leg ik kort uit wanneer je deze keuze kunt maken. Lees je mee?

Mensen kunnen besluiten een therapeut in de arm te nemen als het leven ‘even’ anders loopt dan normaal. Wanneer het niet lukt om het voor jezelf om te buigen. Je voelt je niet fijn. Je voelt je wellicht negatiever dan normaal. Je hebt nergens zin in. Dit soort gevoelens kunnen impact hebben op je werk, je relaties met familie en/ of vrienden, je omgeving of andere zaken.

Een therapeut kan dan helpen. Door samen met jou te kijken naar het probleem, de tegenslagen of belemmeringen. Je kunt hierbij denken aan: 

Gelukkig is naar een therapeut gaan niet meer zo gek als vele jaren geleden. 10 Jaar geleden werd je voor gek verklaard als je besloot om naar een therapeut te gaan. Nu bezoek je een therapeut als je leven niet lekker loopt, als je niet lekker in je vel zit. Dit is een hele fijne ontwikkeling. 

Definitie therapeut
Een therapeut is een begeleider die werkzaam is voor cliënten met lichamelijke of psychische gemoedsaandoeningen en deze behandelt volgens een bepaalde behandelwijze (therapie).

Keukentafel gesprek?

Sommige problemen zijn lastiger aan de keukentafel te bespreken met je partner, huisgenoten of familie. Gewoonweg om dat zij veel te dichtbij komen. Vaak ontvang je adviezen waar zij zelf positieve ervaring mee hebben (gehad).

Maar wellicht past deze oplossing helemaal niet bij jou en jouw hulpvraag. Daarnaast kunnen bepaalde overtuigingen vanuit opvoeding, ervaring of geloof ook een rol spelen. Dit kan heel confronterend zijn, voor beide partijen. Dit heeft onder andere met familiesystemen te maken.

Wanneer schakel je een therapeut in? Loop je vast in je dagelijkse leven en wil je hier graag aan werken? Overweeg dan zeker eens een therapeut. Onderzoek of er een behandelmethode is die jou mogelijk verder kan helpen. Denk eens aan EMDR, hulp bij een burn-out of op het gebied van angt- en fobie. Lees erover. Het is de moeite waard. Jij bént de moeite waard!

Welke therapeut zou je nemen?

Welke therapeut je kiest hangt helemaal van jou af. Belangrijk is dat jij je durft open te stellen en alles kan en wil vertellen. Met als doel dat jij weer lekker in je vel komt. Dat jij je niet meer belemmerd voelt in je dagelijkse leven.

Soms hoor ik wel eens om me heen dat mensen niet alles zeggen tijdens een sessie met een therapeut. Dat is zo zonde. Er is meer kans van slagen wanneer je me alles vertelt. Bijvoorbeeld als er relatieproblemen zijn, je partner weet niet dat je vreemd bent gegaan. Of als je angst voor mannen/vrouwen hebt, omdat je bijvoorbeeld vroeger misbruikt bent.

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om over dit soort problemen te vertellen. Daar spelen emoties een rol, zoals verdriet, schaamte of ongemak. Maar als jij mij meeneemt in jouw gedachtepatroon, dan kan ik je beter begeleiden. 

Het gaat er dus echt niet om dat ik als therapeut alles wil weten. Maar het is in het belang van de sessies en de gestelde doelen. Jij kan weer prettiger in het leven staan. 

Schakel jij mij als therapeut in?

Ga je met mij aan de slag, dan starten we met een intakegesprek. We leren elkaar kennen en ik ga me tijdens onze gesprekken verder verdiepen in jouw belevingswereld. Wat is de kern van jouw probleem? Wat zijn jouw overtuigingen? Wat zijn jouw belemmeringen? Waar loop je tegenaan? Dergelijke vragen hebben we niet in één sessie opgelost. Daar gaan we aan werken en we stellen realistische doelen op. 

Ik bied verschillende soorten therapieën aan. Aan de hand van onze eerste gesprekken leg ik je mijn advies voor de therapievorm voor. Je kunt onder andere denken aan hypnose, NLP, EMDR, etc.

De oplossing?

Vanuit mijn werkwijze werk ik niet met oplossingen. Zoals ik in het begin van deze blog aangegeven heb zijn de adviezen van anderen niet altijd de oplossing voor jou. Zo zie ik dat ook met mijn sessies. 

In mijn therapie ga ik jou vooral open vragen stellen. Dit bevordert het zelfhelend vermogen. Op deze manier werken past bij mij, maar het is ook heel fijn voor jou als cliënt. Jij gaat hierdoor zelf ervaren dat jezelf aan het roer staat. Zelfhelend vermogen is het mooiste wat je lichaam en je hoofd kan doen.

Dus eerst afvragen en onderzoeken wat is de kern van het probleem. Om vervolgens samen een doel te formuleren waar jij aan wilt werken. Door te helen werken we hier samen naar toe.

Kan ik je helpen als therapeut?

Het klinkt makkelijker dan het is en dat is het zeker niet. Het is een heel proces voor jou en dat maakt het voor mij een mooi vak. Want ik wil samen met jou zoeken en de onderste steen naar boven halen. Ik wil die puzzel samen met jou oplossen. 

Wil je graag meer informatie of een keer een kennismakingsgesprek? Neem gerust contact op. Belangrijkste is dat jij klaar bent voor deze stap en dat jij je veilig voelt bij mij om aan jezelf te werken!

 

Wanneer schakel je een therapeut in?

Loop je vast? Laat mij je helpen om je leven weer in balans te krijgen.

Scroll naar top

Afspraakplanner

InterZijn draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders